Hofors

Inget nattis utan regeringspengar

Kommunerna måste erbjuda natt-dagis. Det beslutade socialdemokraternas kongress i går. I socialdemokratiskt styrda Hofors stängdes nattis i början av augusti av besparingsskäl.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, i Hofors tycker att kongressens beslut är bra.

– Ett jättebra beslut, synd att det inte är taget tidigare så att vi kommuner har varit tvungna att bedriva den formen av barnomsorg.

Nattis stängde
I augusti stängde Hofors kommun nattis eftersom skatteintäkterna minskat.

Besparingen beräknas till en miljon om året.

Även om socialdemokraternas kongress nu beslutat att kommunerna måste erbjuda barnomsorg kvällar, nätter och helger är inte det något som automatiskt införs i Hofors.

Inväntar riksdagsbeslut
Det finns det helt enkelt inte pengar till utan kommunen måste först invänta ett riksdags- och regeringsbeslut menar Marie-Louise Dangardt.

– Anledningen att vi måste stänga är att vi inte får betalt av staten att bedriva den formen av barnomsorg. Men med ett rikdagsbeslut får vi någon form av ersättning, och då ska vi också bedriva den formen som är nödvändig för föräldrar med obekväm arbetstid.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista