Ekologisk mjölk - en vinst för bonden

Att som mjölkbonde gå över till ekologisk mjölkproduktion är ofta en ekonomisk vinstlott. En ekologisk mjölkbonde tjänar nämligen mer än dubbelt så mycket som en bonde som framställer mjölk på ett konventionellt sätt, och det med samma antal kor.

Det går bra för de bönder som lägger om och producerar ekologisk mjölk. Det visar ett exempel som länsstyrelsen har tagit fram.

På en gård som har 57 mjölkkor så tjänar den konventionella bonden, som köper in foder, använder handelsgödsel och bekämpningsmedel, 356.000 kronor per år.

Om samma bonde skulle lägga om till ekologisk produktion skulle han eller hon tjäna mer än det dubbla, 879.000 kronor, men det skulle kräva att jordbruksföretaget skaffade större arealer, för det går åt mycket mark för att bedriva ekologisk mjölkproduktion. En av idéerna med ekologisk lantbruk är att bonden ska vara självförsörjande på foder till djuren.

Men även om samma bonde skulle gå ner i antal djur, och slippa att skaffa större mark, skulle han tjäna mer pengar säger Anna Backlin som jobbar på länsstyrelsens lantbruksenhet.

- Ja, det har man sett länge beroende på att det är ett tillägg med ett stöd och ett lite högre mjölkpris, säger hon.

Så man gynnar både miljön och får en bättre ekonomi om man går över till ekologiskt lantbruk?

- Ja!

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista