gävle

Många hotade lekparker räddas

Två av tre hotade lekparker i Gävle kommun - som skulle rivas i år - kan nu räddas från nedläggning. Och det tack vare föreningar som väljer att ta över lekplatserna från kommunen.

Enligt kommunen skulle hälften av alla Gävles lekplatser rivas i år men så kommer inte att bli fallet.

Istället kan nu 14 av 21 lekplatser räddas och det tack vare att många föreningar har visat intresse att ta över lekplatserna och göra dem till sina egna.

Föreningar får pengar
Det här är något som uppmuntras av Gävle kommun. För att visa sin tacksamhet får föreningarna som väljer att ta över lekplatserna ett engångsbidrag på 10 000 kronor som till exempel kan användas till att rusta upp och åtgärda eventuella anmärkningar som visats på besiktningen som gjorts nu under hösten.

Att ta över en lekplats kan innebära en risk men att det skulle medföra oanade kostnader är ingenting som bekymrar Per-Åke Eriksson i Hagaström.

- Så länge vi har ett eget engagemang så tror jag att vi kan hålla kostnaderna nere. Materialkostnaden kommer man naturligtvis inte ifrån men man kanske kan hitta någon som kan sponsra med lite trävirke och målarfärg. Den stora kostnaden det är egentid och då får man fråga sig själv hur man värderar den, säger han.

- Det är en win-win-situation för båda parter - för kommunen och för oss som medborgare, tillägger han.

För Per-Åke Eriksson och hans förening var det ingen tvekan om de skulle ta över lekplatsen eller inte, men till de föreningar som tvivlar säger han så här.

- Ge inte upp utan kör på. Ni kommer att må bättre själva och det kommer att synas i omgivningarna. Det blir ett mervärde också, avslutar han.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista