Gävleborg

Kampen om väljarna har börjat

Kampen om väljarna inför nästa års riksdagsval är redan i gång. De rödgröna menar att länets invånare har drabbats hårt av högerpolitiken och moderaterna tycker att kommunerna bromsar företagarna. En sak är de överens om - och det är att nya jobb måste skapas i länet.

I dag presenterade några rödgröna riksdagsledamöter från Gävleborg en ny rapport där man visar på skrämmande siffror över antalet varslade, arbetslösa och antalet som tvingats söka socialbidrag under regeringens politik de senaste tre åren.

– Man har ett förhållningssätt från regeringens sida där man straffar den enskilda. Man låter sjuka, arbetslösa och pensionärer betala för att de som har det gott ska få det bättre och det är en politik med en människosyn som känns osmaklig, säger riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) från Gävle som är en av dem som står bakom rapporten.

Fler är arbetslösa
Det är en mörk bild som målas upp i den nya rapporten om konsekvenserna av regeringens politik. Bland annat är nu över 16 000 personer arbetslösa i Gävleborg, mer än dubbelt så många som vid samma tidpunkt förra året. Och efter socialdemokraternas jobbkongress i helgen har de rödgröna partierna stärkt sitt samarbete för att vinna valet nästa år.

Raimo Pärssinen, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg, säger att det framför allt är utbildningssatsningar som behövs för att fler ska få jobb.

– Arbetsmarknadsutbildning, fler platser på komvux, forskning, fler utbildningsplatser inom högskolan. Kunskap är framtid, säger han.

Kommunkritisk M-rapport
Och samtidigt som de rödgröna går till angrepp mot den borgerliga Alliansen så riktar i dag moderaterna i Gävleborg skarp kritik mot länets kommuner som de menar inte är tillräckligt företagsvänliga.

Det är bland andra Lasse Molin, moderat och småföretagare från Ljusdal som ingått i den arbetsgrupp av moderater i länet som står bakom rapporten "Fler jobb i Gävleborg" som presenterades i dag.

Bland annat dras slutsatsen att Gävleborg stod dåligt rustat inför den globala finanskrisen som startade för drygt ett år sedan, vilket lett till hög arbetslöshet. I rapporten är man också kritisk till att utflyttningen från länet är stor. Och lösningen handlar till stor del om att kommunerna måste satsa mer på småföretagen menar Lasse Molin.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista