Landstinget Gävleborg

Hård debatt om skattehöjning

Nästa år minskar skatteintäkter med 229 miljoner kronor för Landstinget Gävleborg. För att kompensera det vill landstingsmajoriteten, S, MP och C höja skatten med 30 öre. I dagens landstingsfullmäktige har förslaget debatterats livligt.

I dag ska fullmäktige ta beslut om nästa års budget och en ekonomisk plan för 2011 och 2012. Inte helt oväntat är det förslaget om en skattehöjning som diskuterats mest under dagens debatt.

– Nu är det fjärde gången sedan år 2000 som Socialdemokraterna väljer att höja skatten. Dessa ständiga skattehöjningar har inte lett till någon bättre sjukvård. Utan att höja skatten är en kortsiktig lösning, menar Patrik Stenvard (M).

– 2010 så kommer kommuner och landsting att få tillfälliga förstärkningar. Men eftersom konjunkturstödet är av engångskaraktär så ökar ju intäkterna knappt någonting 2011 och därmed kvarstår ju problemen för 2011 och framåt och det blir dessutom påtagligt kärvare tider enligt alla prognoser, hävdar finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Det är därför som landstingsmajoriteten med S i spetsen vill höja skatten med 30 öre nästa år enligt landstingsrådet Ann-Margret Knapp, som var en av många som var upp i talarstolen i dag.

Skattehöjningen ger ett tillskott på 138 miljoner, men oppositionen, Samverkan för Gävleborg är emot. Folkpartisten Carina Östansjö är rädd att den kommer slå hårt mot de som har det sämst.

– En skattehöjning nu drabbar många som inte har den bästa ekonomin, tycker Carina Östansjö.

– Det är ju en intressant kommentar och något vi funderat mycket över. Då kan man ju sätta paradoxen med borgarnas politik, det är ju skattesänkningar som gynnar de bäst ställda.  Det är helt enkelt så att vi ser skatthöjning som ett sätt att värna den verksamhet vi har , att möta framtiden medan de prioriterar skattsänkningar för de bäst ställda, menar Ann-Margret Knapp.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista