gävle

Datorhaveri orsakade kaos på reservdelslagret

I morse brakade den dataserver ihop som håller ordning på miljontals reservdelar till ett antal bilverkstäder i länet och övriga landet. Det fick till följd att det var svårt att hitta reservdelarna.

Beroendet av datorer gör att samhället blir allt mer sårbart. När en dataserver som hanterar flera miljoner reserdelar till bilar för ett hundratal bilförsäljare i landet brakade samman i morse blev det kaos.

En av de bilhandlare som råkade ut för det här är Wikmans bil i Gävle som servar och lagar fem olika bilmärken.

De 30000 reservdelar som ligger lagrade på hyllor i ett gigantiskt stort reservdelsrum gick nämligen inte att hitta. Grejerna låg visserligen där på hyllorna men ingen vet exakt var de ligger eftersom det är något som datorservern talar om.

– De bilar vi har hemma eller inne på verkstaden för lagning har vi redan förplockat reservdelar till, men det som inte är förberett eller de som kommer in och vill handla över disk blir mer drabbade, säger Simon Green, vice chef för Wikmans bil i Gävle.

Efter några timmar så löste det sig - men systement är skört och det hade blivit stora problem om haveriet hade hållit i sig en längre tid - eftersom man inte på egen hand hittar alla reservdelar i lagerrummet.

– Det gör vi garanterat inte, skrattar Simon Green.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista