Rånargänget i Gävle

Sluten vård för rånarliga

I dag kom domen för de tre ungdomar i Gävle som stod åtalade för sex personrån grov missandel, hot, stöld och narkotikabrott. Domen blev fem månaders sluten ungdomsvård för en 16 och 17 åring. Medan den tredje en 16-åring, fick sex månaders sluten ungdomsvård. Skadeståndet uppgår till ca 130 000 kronor.

De personer som har blivit drabbade av ungdomarna och som vill ha ett skadestånd uppgår till 12 personer. 

De unga gärningsmännen är tungbelastade sedan tidig ålder . En av dem blev i princip omhändertagen redan när han var nyfödd. Alla tre befinner sig nu på flera olika behandlingshem i Sverige.

De tre har gjort sig skyldig till flera våldsbrott några är grova.

Slog oskyldig blodig
En sådan händelse är när en man stod och väntade på bussen och en av de tre gick fram och anklagade mannen för att ha bråkat med en flicka. 16-åringen slog sedan mannen i ansiktet och försvann från platsen. Men pojken kom tillbaka senare med andra ungdomar och misshandlade mannen grovt. 16-åringen fick blod på sin sko och blev därmed överbevisad om att han hade sparkat mannen i ansiktet.

De tre unga männen förnekar på de flesta åtalspunkterna.

Ungdomsfängelse
Domen blev fem månaders sluten ungdomsvård för två av männen, medan den tredje - en 16-åring som har varit inblandad mest i brotten - fick sex månaders sluten ungdomsvård. Med andra ord ungdomsfängelse.

Skadeanspråket uppgår till totalt ca 134 000 kronor.

Ev överklagan ska ske senast den 24 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista