Arbrå/Bollnäs

30 nya Bruksjobb i Bollnäs

Maskinföretaget Bruks både satsar och varslar på en och samma gång. Tre bolag inom koncernen slås ihop och det skapar övertalighet på tjänstemannasidan med 20 tjänster. Samtidigt flyttas produktion till Norrborn i Bollnäs där istället skapas 30 nya arbetstillfällen.

- Vi har under det senaste halvåret - trots pågående finanskris - lyckats väldigt bra på marknaden. Vi har ökat vår orderingång kraftigt så vi har skapat ett behov av att öka vår produktionskapacitet. Samtidigt med den här fusionen ökar vi produktionen i Bollnäs och etablerar oss i Norrborn, säger Anders Gustafson som är koncernchef för Bruks.

Vad kommer det att innebära?

- Det innebär att vi flyttar all montering från Arbrå till Bollnäs och Norrborn. Det kommer långsiktigt att öka antalet arbetstillfällen med ungefär 30 personer i Bollnäs, säger han.

De tre bolagen som slås ihop ligger i Arbrå, Örnsköldsvik och Nyland utanför Kramfors. Bolagen blir nu en juridisk enhet under namnet Bruks AB.

Både gasar och bromsar
Den här sammanslagningen innebär en förstärkning men också en övertalighet på 20 tjänstemän säger koncernchefen Anders Gustafson.

- Vi har 94 tjänstemän i dag och totalt kommer de att minska med 20 personer. I dag vet vi inte var den övertaligheten uppstår, men vi vet att vi kommer att lösa det till stor del med naturlig avgång, pensionsavgångar och frivilliga, säger han.

Tidigare har ni väl varslat även på kollektivsidan här i Arbrå. Hur ser det ut med det nu då?

- Ja det har vi gjort. När finanskrisen slog till stod ju hela vår bransch stilla. Nu har vi återanställt några av dem och nu är det fullt i verkstaden i Arbrå. Vi har helt kommit ur finanskrisen, och som ett av få bolag i vår bransch så har vi väldigt positiva framtidsutsikter och det känns väldigt bra att vi kan etablera oss i Norrborn och utveckla produktionen i Bollnäs, säger Anders Gustavson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista