Foto: Sofia Müller/Scanpix
Gävleborg

OpenCare istället för SOS Alarm

SOS Alarm upphör att sköta om Gävleborgarnas ambulanslarm och vårdärenden. I stället tar Gävlebaserade OpenCare över och det är avtal som är det första i sitt slag i landet.

Fram till nu har SOS Alarm skött om alla landets larmcentraler och det här avtalet är alltså det första i sitt slag i landet. Företaget tar även över larmcentralerna i Västmanland, Sörmland och Uppsala län.

Det här är innehållet i den presskonferens som landstinget Gävleborg kallade till klockan halv-tre i eftermiddag.

- OpenCare kommer att sköta ambulansdirigering, bedömning och prioritering från och med första juli 2010, säger landstingets ambulanschef Roger Westerlund.

Så när man ringer 112 kommer man fortfarande till SOS Alarm som i sin tur kopplar samtalet vidare?

- Det stämmer bra det. Det beror på att SOS Alarm har ett statligt avtal att besvara 112-trafiken. Där bedömer man om det är ett vårdärende, polisärende eller räddningstjänstärende, säger han.

Hur kommer länsmedborgarna att märka att det är ett annat företag som sköter ambulansdirigeringen?

- Jag tror att man som medborgare kommer att märka att kvaliteten kommer att öka eftersom vi har ställt det som ett krav att det ska vara sjuksköterskor som bedömer och prioriterar de som ringer för att få hjälp, säger  Roger Westerlund.

Hur är det nu?

- I dag är det inte sjuksköterskor som prioriterar och bedömer.

Landstingsrådet var nöjd
En av de som var med och presenterade nyheten att ett annat företag än SOS Alarm från och med den 1:a juli nästa år ska dirigera all ambulanstrafik i länet var landstingsrådet Ann-Margret Knapp, och hon var nöjd:

- Ja, jag tycker att det är bra att vi har kommit fram till ett nytt avtal, att upphandlingen är avslutad.

En pikant detalj i sammanhanget är ju att företaget som fick uppdraget har en vd som heter Ingrid Hedin-Amrén, en före detta partikollega med dig och kanske till och med en god vän. Har det haft någon betydelse?

- Definitivt inte. Jag visste inte förrän i går vem som hade fått uppdraget och dessutom är det här ett seriöst företag som har lämnat in ett anbud som grundar sig väldigt mycket på de krav som vi har ställt när det gäller leverans av kvalitet och så vidare, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp.

Vd:n i OpenCare är stolt
Ingrid Hedin-Amrén, före detta landstingsråd, är vd i OpenCare som tar över efter SOS Alarm vid vårdärenden och ambulanslarm, och hon är också nöjd.

- Känslan är att vi är jätteglada och stolta över att ha fått förtroendet att dirigera ambulansverksamheten i de här fyra länen, säger hon.

Vad är det som talar för att ni kommer att klara av det här?

- Vi är oerhört medvetna om att det är ett viktigt samhällsuppdrag och det är med ett stort mått ödmjukhet som vi nu tar oss an uppdraget. Vi siktar på att leverera hög kvalitet och tillgänglighet och det är vi fullt och fast medvetna om att vi kommer att kunna göra.

Hur kan ni vara så säkra på det när ni inte har någon som helst erfarenhet av det här sedan tidigare?

- Vi har hållit på med den här upphandlingen i nära ett halvår nu och i och med det har vi byggt upp den kompetensen. Vi har ju naturligtvis också tagit in kompetens som borgar för att vi kan leverera en bra kvalitet gentemot medborgarna, avslutar Ingrid Hedin-Amrén, vd i OpenCare.

Joakim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista