Gävle

Rekordstora CH-skadestånd väntar

Ett rekordstort antal brandoffer kan komma att kräva rekordstora skadestånd för CH-branden i Gävle natten den 17 maj 2005. Det stod klart när 180 personer som på olika sätt drabbades av den dramatiska hotellbranden i dag kallades till just CH för information om sina rättigheter.

– Det var hemskt obehagligt. Trapphuset var som en skorsten, hade man snubblat hade det slutat illa, säger Handelsresande Per Eglander från Stockholm.

Har det här satt sina spår när du bor på hotell?

– Jag har egen brandvarnare med mig, och det är lite orloigt att sova på nätterna ibland, det påverkar helt klart.

Upprättelse utlovas 
Polisen, Brottsofferjouren och det av tingsrätten speciella målsägarbiträdet advokat Carina Abramhamsson ska samarbeta för att tillgodose alla drabbades rättigheter. Och eftersom rekordmånga har drabbats, kan skadeståndskraven också komma att bli rekordstora.

– Den stora biten där det högsta beloppet ligger det är skadestånd för kränkning, att man blir väckt mitt i natten, man måste ta sig ut i rökfyllda korridorer och sedan stå ute och vänta naken eller i pyjamas, säger Carina Abrahamsson.

"Unikt många"
Ingen som drabbats av CH-branden ska glömmas bort säger Lars-Åke Sund, chef för Polisens personskyddsenhet som ansvarar för att de drabbades rättigheter tas till vara. Och det ska fungera, trots den enorma mängden drabbade.

– Det är unikt många, jag har aldrig varit med om det, säger Lars-Åke Sund.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista