Sandviken

Olika förutsättningar för länets ungdomsmottagningar

Det är stor skillnad på hur mycket pengar länets kommuner bidrar med till respektive ungdomsmottagning. Det här innebär bland annat att ungdomsmottagningen i Sandviken tvingas flytta från sina lokaler i centrum.

Maria Öhagen är vårdenhetschef för ungdomsmottagningen i Sandviken och hon tycker att kommunen borde bidra mer.

– Självklart tycker jag att det är tråkigt att inte kommunen tar sitt ansvar och erbjuder ungdomsmottagningen en central lokal i Sandviken, säger Maria Öhagen.

Ungdomsmottagning tvingas flytta
Sandviken är den kommun i länet som ekonomiskt bidrar klart minst till Ungdomsmottagning jämfört med övriga kommuner i Gävleborg. I Sandviken måste nu ungdomsmottagningen flytta från sitt läge mitt i stan till undanskymda lokaler på sjukhusets baksida.

Orsaken är att landstinget ska minska sina lokalkostnader. Men om Sandvikens kommun skulle öka sitt bidrag till ungdomsmottagningen så kanske den skulle kunna ligga kvar där den är i dag.

Enligt landstingsrådet Tommy Berger (S) finns det i dag inga regler för hur mycket en kommun ska bidra med till respektive ungdomsmottagning.

– Olika kommuner kan ha olika ambitionsnivåer och lägga in mer eller mindre resurser och få ut olika mycket. Därför kan ungdomsmottagningarna se olika ut och göra olika mycket i olika delar av länet, säger Tommy Berger.

Enhetlighet välkomnas
Landstinget och kommunerna ska nu komma överens om hur samarbetet för de olika ungdomsmottagningarna ska se ut i länet så att skillnaderna inte blir så stora. Och det välkomnas också av Sandvikens kommundirektör Ann-Katrin Sundelius.

– Jag tycker väl att det är bra att landstinget ser över det här och det kan väl vara rimligt att man har ett enhetligt åtagande. Nu har jag träffat ungdomsmottagningen i Sandviken ganska nyligen eftersom jag tyckte att det var viktigt att känna att vi har ett bra samarbete och upplevde att man ändå ser ett bra samarbete med skolor och skolsköterskor, säger Ann-Katrin Sundelius och fortsätter: 

– Att man flyttar ungdomsmottagningen från centrum till sjukhuset behöver ju inte vara något negativt.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista