Landstingsrådet Ann-Margret Knapp och landstingsdirektör Svante Lönnbark. Foto: Anders Ekholm
Svininfluensan

Knapp och Lönnbark går före kön

Det socialdemokratiska landstingsrådet Ann-Margret Knapp och landstingsdirektör Svante Lönnbark har gått före i kön när gäller att vaccinera sig mot svininfluensan. Ingen av dem tillhör riskgrupperna eller kan räkna sig som medicinsk sjukvårdspersonal. Båda vaccinerade sig under veckan. Socialstyrelsen är nu kritisk till att både ett landstingsråd och en landstingsdirektör har gått före den kö av medborgare som nu väntar på att få en vaccinspruta.
 - Jag gjorde bara det som smittskyddsläkaren hade rekommenderat, säger Ann-Margret Knapp till SR Gävleborg

Just nu vaccineras riskgrupper och barn i skolåldern i Gävleborg och det råder en brist på vaccin i vissa delar av länet. Men samtidigt har landstingsrådet Ann-Margret Knapp och landstingsdirektör Svante Lönnbark fått sitt vaccin. Socialstyrelsen är kritisk till förfarandet.

- Vi anser att man ska följa våra rekommendationer, som säger att riskgrupper och medicinsk personal ska gå först. Vi har inte sagt att någon ute i samhället ska gå före, varken riksdagen eller någon som jobbar här eller höga tjänstemän. Nu när vi har begränsat med vaccin i början måste vi få det att räcka till dem som verkligen behöver det. Vi har varit väldigt tydliga med våra rekommendationer, säger tillförordnad enhetschef på smittskyddsenheten inom Socialstyrelsen, Agneta Holmström, till SR Gävleborg.

Skyller på smittskyddsläkaren
Ann-Margret Knapp, Socialdemokratiskt landstingsråd, säger att landstingets krisledningsgrupp gått före i kön på rekommendation av smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, men att man inte går före riskgrupper och barn. Socialstyrelsen riktlinjer säger hon sig inte ha hört talas om.

- Det har jag i och för sig inte gjort. Jag har följt de rekommendationer som gäller för landstinget Gävleborg under, som sagt, vår smittskyddsläkare.  Jag utgår också naturligtvis ifrån att man har socialstyrelsen bedömningar med sig, men jag kan ju inte säga hur de står mot den bedömning man gjort om landstinget Gävleborg.

Landstingsrådet säger också att hon förstår att vissa blir upprörda:

- Ja, det är klart att det är lätt att man tycker att det här är alldeles fel. Förhoppningsvis när man får veta anledning till varför vi har fått våra vaccinationer, att man har en förståelse för att det var nödvändigt.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista