Gatukontor i länet hoppas på lite snö i år. Arkivbild: Tomas Forsman SR Gävleborg
Snöröjning i Gävleborg

Pengarna är slut till snöröjning

Trots att vi bara är i början av vintern har många av länets kommuners snöröjningspengar för 2009 redan tagit slut. Det är förra vintern som har ätit upp budgeten för snöröjningen. Det gör att många gatukontor vill ha en mild vinter.

 – Jag hopp as att det inte kommer så mycket snö för vi får inga nya pengar för än i januari, säger Olle Pettersson som är arbetsledare på gatukontoret i Bollnäs.

I Bollnäs är det färgen grå som dominerar just nu. Det har snöat lite men den snön har smält bort. Till förtret får många som vill ha det vitt omkring sig - men till glädje föpr gatukontoret i Bollnäs som redan ligger en miljon kronor back i snöröjningsbudgeten som är på drygt fyra miljoner kronor.

Ljusdal är i samma sits som Bollnäs. Där ligger gatukontoret också redan back med en miljon kronor.

I Gävle finns det lite pengar kvar av budgeten på drygt 23 miljoner kronor. Men prognosen pekar på ett underskott på någonstans mellan sex och sju miljoner kronor.

För att få gatukontorens budgetar att gå ihop har flera kontor, påg rund av snön, blivit tvingade till att dra ner på barmarksunderhållet. I Bollnäs och Ljusdal är det asfaltering som har fått stryka på foten. Även Gävle har tidigare år fått gjort de prioriteringarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista