Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Svininfluensa

Landstingsledningen gick före kön

Nio politiker i landstingsledningen gick i förra veckan före i kön och blev vaccinerade mot svininfluensan, trots att de överhuvudtaget inte tillhör någon riskgrupp. Det här har väckt starka reaktioner bland allmänheten.

Nio politiker i landstingsledningen, däribland Landstingsdirektör Svante Lönnbark och det socialdemokratiska landstingsrådet Ann-Margret Knapp gick i slutet av förra veckan före kön och blev vaccinerade mot svininfluensan. Trots att de inte tillhör vare sig riskgruppen eller sjukvårdspersonal.

Men det här var inget som planerades från första början säger Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, som sitter med i den grupp som gav politikerna möjligheten att vaccinera sig.

– Politikerna var inte högt upp i diskussionsfrågan, men i och med att vi ville säkra hela ledningsstrukturen ända till de som kommer allra närmast patienterna så blev det så att de följde med, förklarar Signar Mäkitalo. 

Det här är något som har kritiserats av Socialstyrelsen.

– Det sänder ut fel signaler när man nu har sagt vilka grupper som är prioriterade. Vi har ju inte sagt att någon ska gå före, det gäller  varken riksdagen eller någon som jobbar här eller höga tjänstemän, säger Agneta Holmström, till förordnad enhetschef på smittskyddsenheten inom Socialstyrelsen.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo förstår att många har reagerat efter att de nio politikerna gick före i kön och blev vaccinerade. Och han tar till sig kritiken.

– Den är ju viktig och den ska man ta till sig men också diskutera och se hur pass fel det här är.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".