Ny lag dämpar gräsklippare

Mindre buller och lägre ljudnivåer utomhus, om några dar ska våra öron för det trevligare. Från och med 3 januari införs nämligen nya EU-direktiv som syftar till att minska bullernivån från utomhusmaskiner, dit räknas bland annat gräsklippare.
Den nya lagen gäller 57 typer av apparater och det är allt från små grästrimmningsmaskiner och gräsklippare till stora entreprenadmaskiner som till exempel grävskopor. Syftet med en nya lagen är att gynna frihandeln inom EU, det är därför det är viktigt att ha gemensamma bullerstandarder. Så från och med den tredje januari måste alla som tillverkar de berörda utomhusmaskinerna få bullret uppmätt, granskat och godkänt av särskilda anmälda organ för att få sälja maskinerna. Men enligt Harald Perby medför inte dom nya EU-direktiven någon direkt hörbar förändring på bullernivån utomhus. En sänkning på två decibel är nämligen knappt hörbar för det mänskliga örat, men på sikt och som helhet tror han att vår upplevelse av ljudnivån i samhället blir positivare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".