Gävleborg

Sämre än någonsin för småföretagare

Läget för småföretagarna i Gävleborgs län har aldrig varit så dåligt som nu. Det visar färska siffror från höstens Småföretagarbarometer som presenterades i dag.

Ën tredjedel av länets småföretagare har tvingats säga upp personal det senaste året.

Och det är inte bara anställda på golvet inom industrin som drabbats – nu har även kontorspersonal förlorat sina jobb, berättar Tomas Wanke, regionchef för Företagarna i Gävleborg:

– Det är dystra siffrar överallt, men småföretagen är flexibla och snabba att ställa om och minska sina kostnader.

Minskad orderingång
Gävleborg hamnar i botten på listan över hur landets småföretagare har påverkats av lågkonjunkturen.

Orderingång och omsättning har minskat kraftigt för de flesta av länets drygt 18 000 småföretag.

Botten är nådd
Det visar Småföretagarbarometern som Företagarna och Swedbank presenterade i dag där företag med högst 50 anställda har undersökts.

Bland annat har 31 procent av länets småföretagare tvingats säga upp personal det senaste året och inom industrin är den siffran 43 procent. Endast ett av tio företag har nyanställt, men Tomas Wanke berättar att botten nu verkar vara nådd.

– Det finns hopp om att det har vänt och småföretagen kommer att gå bättre ett år framåt.

Dricks mindre kaffe
Katarina Helling är vice vd och delägare i företaget Jobmeal Gävle AB med 35 anställda. De hyr ut kaffeautomater till företag i Gävleborg, Dalarna och Uppland. Och även om de inte har behövt säga upp personal har Katarina Helling märkt av den ekonomiska krisen på andra sätt.

– Vi märker att det dricks mindre kaffe för det är mindre anställda.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".