1 av 2
T-uddens framtid diskuterades på tisdagen - denna gång med de naturvårdande organisationerna närvarande. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
2 av 2
Gävle fågelklubbs ordförande Sven Jansson var, trots det för honom bistra läget, ändå hyfsat nöjd med mötet och den kompromiss som blivit.
Gävle

Lämnar död ved på skövlat naturområde

Död ved ska lämnas kvar till nytta för fågellivet i det skövlade naturområdet vid T-udden på Brynäs i Gävle. Dessutom ska Gävle Energi i framtiden komma i håg att Miljöbalken kräver samråd innan ingrepp sker i känsliga naturområden.

Det är Gävle Energis VD Per Laurell som lovade det när han i dag mötte Naturvårdsorganisationerna för att diskutera framtiden för det aktuella naturområdet.

– Vi missade dispensen för strandskydd och paragraf 12:6, erkänner Laurell.

Mötet idag har handlat om att återställa. Vad ska ni göra?

– Det finns förslag att lämna kvar stora delar av den döda veden.

Lämna kvar död ved och sätt upp fågelholkar för att ge fågellivet på T-udden en chans. Det blev det konkreta resultatet av dagens möte mellan Gävle kommun, Gävleenergi, Naturskyddsföreningen och Gävle fågelklubb.

Går inte att återställa
Sven Jansson är ordförande i fågelklubben.

– Återställa går inte, men i någon mån kanske det går att mildra effekterna, säger han.

Skadan är alltså skedd – men inget ont som inte har något gott med sig. Gävle energi och Gävle vatten har nu anmälts för brott mot både strandskyddslagen och samrådsparagrafen i miljöbalken och enligt Naturskyddsföreningens ordförande Per-Olof Erickson har det lärt de inblandade att i framtiden fråga först, avverka sedan.

Tidig dialog
– Jag fattar det som att vi är eniga om att ha en tidig dialog.

Fotnot: Åtgärder som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön är samrådspliktiga enligt 6 § 12 kapitlet miljöbalken.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".