Kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman
Sandviken

Barn kvar i förskola trots skulder

I Sandviken ska barn med föräldrar som inte kan betala förskoleavgiten inte behöva straffas genom att bli avstängda från förskolan. Det har kunskapsnämnden beslutat.

Susanne Persson är förskolelärare på Västanbys förskola i Sandviken och hon tycker att det är bra att kommunen nu inte kan stänga av barnen från verksamheten.

– Det är ju ändå inte barnen som ska bli drabbade om föräldrarna inte betalar sina räkningar, säger Susanne Persson.

Enig kunskapsnämnd
Från och med den första december kommer det inte vara möjligt att stänga av barn från förskoleverksamheten i Sandvikens kommun bara för att föräldrarna inte har betalat förskoleavgiften.

Det beslutet togs av en enig kunskapsnämnd där socialdemokraten Ann-Catrin Brockman är ordförande.

– Vi tycker inte att barn ska ta ansvar för föräldrarnas ekonomi, säger Ann-Catrin Brockman.

Till kronofogden
Om räkningen efter påminnelse och krav ännu inte blivit betald kommer ärendet direkt gå vidare till Kronofogdmyndigheten. Och det är enligt Ann-Catrin Brockman ett sätt att få föräldrarna att förstå att det inte går att sluta betala förskoleavgiften bara för att barnen nu inte längre blir avstängda från verksamheten.

– Det blir lite tuffare för föräldrarna nu faktiskt, det är inte roligt att hamna hos kronofogden, säger Ann-Catrin Brockman.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".