Rektor Stefan Welin på friskolan Lyftet i Gävle serverar sina elever mat. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Friskolor frikostiga med skolmat

Nästan hälften av skolelever uppger att det inte alltid finns tillräckligt med mat under skollunchen. Det visar en undersökning som organisationen Skolmatens vänner gjort, och där 4 000 elever i kommunala skolor i landet tillfrågats.

Men det finns också skolor där eleverna får äta hur mycket de vill. Bland annat är det så på Friskolan Lyftet i Gävle där Sebastian Nimani går på högstadiet.

– När det är chicken bits tar jag 20 stycken. När jag gick på en kommunal skola fick man bara ta fem stycken, säger han.

Stora skillnader
På friskolan Lyftet i Gävle är man extremt frikostig när det gäller skolmaten. Till skillnad från den mat som serveras i de kommunala skolorna och som kostar cirka elva kronor per måltid så är kostnaden minst dubbelt så mycket på Lyftet. Förklaring är att man köper maten från en restaurang.

– Man är mycket gladare, man blir mätt efter maten och det är lättare att jobba, säger Sanna Nordin som går i nian på friskolan.

"Samma grytor"
I går serverades det en fiskgratäng med räkor på Lyftet. Men det händer också att man ibland får fläskfilé till lunch. I den kommunala skolan i Gävle serverades det i går spaghetti och köttfärssås. En maträtt som de flesta eleverna på Solängsskolan tyckte om.

Men enligt eleven Emmy så var den maträtten ett undantag eftersom det oftast serveras äckliga grytor menar hon.

– Det är samma grytor fast de har olika namn, säger hon.

Rektorn delar ut mat
Om det nu är en sådan skillnad på kvalitet och pris på skolmaten på en kommunal och en friskola så kan man ju undra hur friskolan Lyftet i Gävle har råd med en sådan dyr restaurangmat som serveras i skolan?

Förklaring är man har bara har en avlönad personal i skolköket. Den andra personalen är nämligen rektorn själv Stefan Velin som hoppar in i köket varje dag.

– Jag är nog den enda rektor som med glädje ställer mig och delar ut maten, för jag tycker att jag ser att barnen får den kost och den mat de verkligen behöver, säger Stefan Welin.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".