Lys N´sem. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
söderhamn

Lys knäckt av nytt utvisningshot

Beskedet att Lys N´sem och hennes 4-åriga dotter Jessica återigen hotas av utvisning - som vi berättat om tidigare i veckan - har knäckt Lys N´sem. Hon orkar inte längre gå till sin praktikplats på ett servicehus och sitter nu mest bara hemma hos den familj hon bor hos strax utanför Söderhamn.

- Jag mår inte bra och jag är orolig.

Vad tänker du på?

- Det går inte att förklara med ord vad jag tänker. Det är jättejobbigt, säger hon.

"Säkerheten är stabil"
Det var i måndags som Lys N´sem fick reda på att Migrationsverket - som tidigare skjutit upp utvisningsbeslutet - nu anser att det inte finns skäl för en kompletterande utredning av fallet och att utvisningen av Lys N'sem och Jessica därför ska genomföras.

Migrationsverket hävdar bland annat att säkerheten i Kongos huvudstad Kinshasa är stabil.

- Vi kommer inte att klara oss i Kongo. Det är ju inget krig där men det behöver inte vara krig för att man inte ska vara säker. Jag har inga möjligheter att skaffa bostad eller jobb och skydda min dotter så det är inte säkert för mig att åka tillbaka, säger hon.

Lys är gravid
Lys har inte heller bara sin dotter Jessica att tänka på nu. Lys N´sem är gravid i sjätte månaden och väntar ett barn med en asylsökande man från Guinea som hon träffade i Söderhamn innan hon blev utvisad förra gången. Ett barn som hon vill se växa upp i Sverige. Men det vågar inte Lys tro att det kan ske.

- Det finns inget hopp för framtiden så jag vet inte vad jag ska göra faktiskt. Jag hoppas och ber att det ska gå bra, säger Lys.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".