Disney World. Foto: Gail Mooney/Scanpix
Gävle

Kritik mot kommunalråds resa till Disney World och Las Vegas

Gävles socialdemokratiska kommunalråd Carina Blank är på en nio-dagars resa till Disney World och Las Vegas i USA. Hon reser tillsammans tre ledamöter ur det till hälften kommunägda bolaget Furuviks Fastigheter AB och syftet är att finna inspiration till den konferensanläggning som bolaget ska bygga.

- Alltså 80 000 kronor är ju för ganska många personer och det är ju Furuvik som betalar det här, och hur de hanterar sina finanser borde ju knappast ha något inflytande på kommunen. Men vi skas vara glada att våra samarbetspartners vill vara med och satsa i framtiden, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Din lön som du får som kommunalråd får du väl även när du är i Florida just nu och senare när du åker till Las Vegas?

- Ja, jag har ju semester och det uppdraget som finns i fasteighetsbolaget det är inte arvoderat så det är en del som ingår i mitt jobb, säger hon.

Du har inte semester nu, eller har du semester från jobbet som kommunalråd nu?

- Nej nej, det här är inte semester på något sätt. Vi är här och jobbar.

Och sedan när du åker till Las Vegas. Vad är det som ni ska göra då mer specifikt?

- Där är det en konferens, säger Carina Blank.

Moderat oppositionsråd tackade nej
Det moderata opppsitionsrådet Inger Källgren Sawela som också sitter i styrelsen för Furuvik Fastigheter AB:s styrelse tackade däremot nej till att följa med på resan.

Hon säger att det är svårt att se hur en sådan resa bidrar till det kommunalpolitiska arbetet.

- Att de har valt att åka på den resan det får stå för dem. För mig var det väldigt klart och tydligt att det här passar inte in i min verksamhet, säger Inger Källgren Sawela.

När du hör Carina Blank berätta om sitt arbete och vad hon tänker göra med den kunskapen när hon kommer hem. Hur ser du på det?

- Jag tycker inte det är vår roll i Furuviksparkens Fastighetsbolag att vi ska styra och ställa med verksamheter och nöjen och karuseller och så vidare. Det är inte vår roll, men däremot att forma en stategi för hur vi får vidare med fastighetsbolaget, det är alldeles riktigt.

Även om det är ett privat bolag som betalar för själva resan så får hon fortfarande lön för att vara kommunalråd i nio dagar på plats i USA. Vad tycker du om det?

- Ja, så här fungerar det eftersom vi har våra uppdrag, och är det så att vi är ute i tjänsten så ska vi ju inte ta semester. Vad jag däremot är tveksam till är att någon privat betalar resan och det vet jag inte om det är med reglerna överensstämmande, avslutar Inger Källgren Sawela, oppositionsråd (M).

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".