Ljusdal

Först i Sverige med hemspråk på webben

Många elever i små kommuner får ingen hemspråksundervisning. Ofta beror det på att det är svårt att få tag i hemspråkslärare. Men på Gärdeåsskolan i Ljusdal erbjuder man som första kommun i landet eleverna undervisning i hemspråk på webben.

Tillsammans med några andra elever på Gärdeåsskolan i Ljusdal kopplar Nour Bibi upp sig på internet två timmar i veckan och läser persiska. Via webbkamera och mikrofon kommunicerar de sin lärare Mahmoud som sitter i Uppsala.

– Min mamma och pappa pratar persiska och det är mitt hemspråk så jag måste kunna det annars glömmer jag bort det och det är inte bra. Om man inte kan grammatiken på persiska är det svårare att lära sig grammatiken på svenska, säger Nour Bibi från Ljusdal.

Kommuner kan slippa undan
Enligt skolverket är kommuner skyldiga att erbjuda modersmålsundervisning om det finns minst fem elever i kommunen med samma modersmål. Men samtidigt kan kommuner helt slippa undan det om det inte går att få tag på kvalificerade lärare.

Det här tyckte Tord Jerfsten, rektor på Gärdeåsskolan var helt fel och därför började han undersöka möjligheterna att undervisa via webben.

– När jag såg att vi var skyldiga att se till att eleverna skulle kunna få modersmålsundervisning såg jag att vi inte kunde fixa lärare och det gjorde att jag började fundera på andra sätt att kunna skapa den här undervisningen, säger Tord Jerfsten.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".