Antikvarie Ingela Broström studerar gamla kyrkor i länet. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg

Kyrkor kan vara äldre än man trott

Medeltidskyrkan i Hög utanför Hudiksvall är från 1190-talet. Det visar en ny fotografisk analys av kyrkans takbrädor - som vi berättade tidigare i veckan. Och det finns flera andra kyrkor i länet som kan vara äldre än man har tidigare trott och som nu kan dateras mer exakt med den nya metoden.

- Det finns kyrkor här där jag vet att det finns bevarade taklag från medeltiden. Bland annat i Hälsingtuna, och vi har ju väldigt välbevarade kyrkor som Enångers gamla kyrka. Valbo kyrka har jag inte varit uppe på vinden på men det är en riktigt gammal kyrka som man har riktigt stora förhoppningar om, säger antikvarie Ingela Broström på länsstyrelsen.

Lättare att datera nu
Tidigare var man tvungen att ta borrprover i hela timmerstockar men genom en ny metod så räcker det att ha tillgång till en av kyrkans takbrädor som man fotograferar av i extrem närbild och sedan studerar årsringarna på.

Det är första gången någonsin som man daterar en av länets kyrkor med den här metoden, men det dröjer nog innan man har råd att datera fler kyrkor:

- Det är ju en dendrokronolog från Tyskland som gör det här och med resor, provtagningar och analyser så går det några tiotusentals kronor, och det är ju rätt mycket pengar, säger hon.  

Exakt datering
Tidigare har man trott att de äldsta kyrkorna i länet byggdes först på 1200-talet, men nu har man alltså kunnat konstatera att Högs kyrka utanför Hudiksvall är från 1190-talet. Man kan till och med avläsa att taket är lagt av virke som avverkades vintern 1191/92. Därmed så är det den äldsta byggnaden i Gävleborg som med säkerhet har daterats.

Och hur kändes det när man fick beskedet om kyrkans ålder - Ingela Broström berättar:

- Hur känns det när Sverige gör mål i fotbolls-VM? Det kändes precis så! Vi kollegor på länsstyrelsen hojtade ganska bra kan jag säga när det här beskedet kom, berättar Ingela Broström, antikvarie på länsstyrelsen.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".