Vårdenhetschef Christer Melander demonstrerar hur behandlingen går till Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
landstinget

Gävle först med ny cancerbehandling

Gävle sjukhus är först i Sverige med ny metod för strålbehandling av cancerpatienter. Metoden ger en snabbare och effektivare strålbehandling och minskar risken för biverkningar hos patienterna.

– Patienten ligger under en stor apparat som påminner om en röntgenapparat och det som är speciellt med den här apparaten är att under det att behandlingen ges så vrider sig apparaten ett helt varv runt patienten, säger Johan Ahlgren, överläkare på onkologen.

Färre biverkningar
Grundprincipen när man ska strålbehandla patienter med olika typer av cancer är att man vill ha en så hög och jämn strålning i själva tumörområdet samtidigt som man vill undvika att påverka de friska organen runt omkring tumören för att på så sätt slippa biverkningar. Och det är just det som den här nya strålbehandlingen kommer att göra, berättar Johan Ahlgren.

– Vi kan behandla patienter med extremt hög precision samtidigt som behandlingen går väldigt fort, säger han.

Börjar med prostatacancer
Behandlingen tar ungefär en och en halv minut. Enligt Johan Ahlgren fungerar den här metoden på flera former av cancer men på Gävle sjukhus har man till att börja med främst valt att använda den på patienter med prostatacancer.

– Någonstans måste man börja och ett område som är särskilt lämpligt är bäckenområdet där vi till exempel har prostatacancer, säger Johan Ahlgren.

Staffan Mälstam
staffan.mälstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".