Spårvagn nr. 1 i Gävle. Foto: Svenska spårvägssällskapet i Gävle
gävle

100 år sedan spårvagnarna började rulla i Gävle

I dag är det exakt hundra år sedan de första spårvagnarna rullade på Gävles gator. Det firar man med en fotoutställning på Länsmuseet i Gävle. Men firandet blev inte riktigt som man tänkt sig. Boken om Gävles spårvägar som två författare utlovat hann inte bli färdig.

- Det var lite snopet. Vi har stora förhoppningar på den här boken och det hade varit roligt om den hade varit helt klar också, säger Mats Nauwelaertz de Agé som är ordförande i Svenska spårvägssällskapet i Gävle.

Rullade till 1956
I dag är det exakt hundra år sedan spårvägen i Gävle invigdes och vagnarna rullade i centrala Gävle fram till 1952 och Bomhuslinjen till 1956.

Men än är alltså inte historiken färdigdokumenterad i den utlovade boken. Och det är inte den enda smolken i glädjebägaren för Gävles spårvagnsentusiaster. Spårvägssällskapet har länge försökt få till en fungerande museispårväg i Gävle där besökarna skulle få uppleva spårvagnstiden på nytt. Men Mats Nauwelaertz de Agé jobbar i motvind.

- Vi har ett spår som går från Fältskärsleden vid Stenebergsparken ut till Briggen Gerda. Nu har man rivit upp en del av spåret på grund av saneringen av Stenborgskanalen. Vi har två vagnar och de står i träda kan man säga på grund av lokalbrist, säger han.

Drömmer om spårvagnstrafik igen
Men även om museispårvägen blir verklighet så slutar inte Mats Nauwelaertz de Agés ambitioner där. Han skulle gärna ha kommunal spårvagnstrafik igen.

- Man skulle kunna köra från centralstationen upp till högskolan till exempel genom hela Nygatan genom Boulognerskogen och över till högskolan. Det skulle man tjäna mycket mijömässigt på och samtidigt skulle det vara ett fint inslag i gatubilden, säger Mats Nauwelaertz de Agé.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".