Bollnäsbygdens spelmanslag (2005) Foto: Michael Müller
Bollnäs

Nordiska mästare i folkmusik

Bollnäsbygdens spelmanslag blev i går kväll Nordiska Mästare i folkmusik. Mästerskapen avgjordes i Sälen med deltagare från hela Norden på plats.

- Det känns fantastiskt roligt! Det var en jättetrevlig kväll i går i Sälen, säger spelledaren Örjan HansErs.

Varför vann ni då?

- Juryn lämnade ingen tydlig motivation utan man utser en segrare. Vi var ju med förra året också och då kom vi tvåa efter ett norskt lag, och nu var ordningen omkastad. Det norska laget kom tvåa och vi vann.

Vad tror du gjorde att ni vann?

- Ja, jag tror att juryn slogs av att det är lite nyskapande och inte alltför traditionellt. De tycker det är spännande arrangemang och att det är roligt att lyssna. Sedan är vi väldigt många och har väldigt många olika instrument. Jag tror att juryn gillade det, säger han.

Hur ska ni fira det här då?

- Ja, just nu är vi väldigt trötta så vi får väl se. Firandet får väl komma lite längre fram...

Kommer den är segern innebära en större uppmärksamhet för er i Bollnäsbygdens spelmanslag tror du?

- Ja, det återstår väl att se. Det var ganska stor mediabevakning från Norge och Finland så vi får väl se om vi kan göra någon tur till våra grannländer och spela framöver. Det kan vi väl hoppas på, avslutar Örjan HansErs, spelledare i Bollnäsbygdens spelmanslag.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".