Gävle sjukhus. foto: Kristian Andersson
Vårdköerna i Gävleborg

Övertid ska kapa vårdköer

Den så kallade Kömiljarden sätter nu press på vården. Gävle sjukhus tar därför krafttag för att komma till rätta med de långa väntetiderna. På hudmottagningen är personalen ordinerad övertid och vissa anställda jobbar delvis sexdagarsvecka.

 – Det har varit ett högt tryck från hälsocentraler med remisser, säger sjuksköterskan Maria Raddum. på hudmottagningen.

Under två månader jobbar delar av personalen på hudmottagningen vid Gävle sjukhus även vissa lördagar. För väntetiderna har skjutit i höjden och i augusti fanns det patienter som väntat på tid för besök ända sen slutet på förra året, alltså över ett halvår. Nu sätter den så kallade Kömiljarden press på vården. Nästa år kommer regeringen att dela ut pengar till de landsting som den sista november i år uppfyller kraven på att 80 procent av patienterna får tid för besök hos vården inom tre månader.

Lars-Åke Berndalen är verksamhetschef på hudmottagningen och han säger att anledningen till de långa väntetiderna bland annat är brist på läkare.

 – Rent medicinskt är det inga problem, men det blir det när det handlar om att kapa vårdköerna, säger han.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".