Edsbyns IF fick 19 miljoner kronor i svarta pengar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
bandy

Edsbyn fick 19 miljoner svart

Bandylaget Edsbyn misstänks ha tagit emot 19 miljoner kronor i svarta pengar från klubbens hedersordförande Ulf Järvefelt.

– Vi känner inte att vi är berörda av den fråga som är beskriven i dag, säger Edsbyns klubbordförande Thomas Zetterqvist som menar att klubben inte gjort något fel.

Sedan i våras pågår en brottsutredning mot Ulf Järvefelt, då polisen och Skatteverket gjorde en gemensam razzia mot honom och hans tre företag.

Misstänks för skattefiffel
Skatteverket har i sin egen utredning kunnat konstatera att Ulf Järvefelt har plockat ut pengar och aktier från sina tre bolag. Pengarna har sen satts in på ett personligt konto och därifrån har pengarna sedan förts över till Edsbyns idrottsförening där han är hedersordförande.

Uttagen har inte deklarerats och någon aktieförsäljning har inte skett utan fabricerats. Totalt handlar det om uttag på nästan 29 miljoner och enligt Järvefelt har hela summan gått till Edsbyns IF.

Men Skatteverket kan bara hitta överföringar på 19 miljoner vart resterande tio miljoner gått finns inga transaktioner på.

Kommer att upptaxeras
Ulf Järvefelt upptaxeras nu för åren 2005 till 2008 på 29 miljoner kronor och är därmed skyldig staten runt 23 miljoner kronor i skatter och straffavgifter.

Radio Gävleborg har varit i kontakt med Ulf Järvefelt men han vill inte ge några kommentarer.

Enligt åklagare Staffan Edlund kan ett åtal komma vid årsskiftet.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".