Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Gävle

Moppar självantände på Max i Gävle

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 15.16
Brandinspektör Per Ringqvist kunde snabbt slå fast att restaurangbranden orsakats av självantändning. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg

Det var moppolja som spontant självantände och tidigt i morse orsakade brandincidenten på Hamburgerrestaurangen Max på Norra Kungsgatan i Gävle. Ingen människa kom till skada, men restaurangens tvättstuga rökfylldes.

– Det var en tvättkorg med smutsiga moppar från gårdagens rengöring av restaurangen som har självantänt och låg och pyrde, säger Håkan Engström, restaurangchefen på Max i Gävle.

Den här gången slutade det lyckligt, men enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap orsakas drygt två procent av alla bränder av just självantändning och just moppoljan, en rapsolja med linoljeliknade kemiska egenskaper kan alltså utveckla värme och antändas om den med tillgång på syre får ligga torka på moppen. Det berättar brandinspektör Per Ringkvist som utreder branden.

Mopparna impregneras med olja
– Vi har haft ett antal sådana här bränder runt om i Sverige. När skurmopparna tillverkas impregneras de med en viss olja för att få lite blankare golv och det är den oljan som gör att det utvecklas värme när de ligger sammanpackade med varandra, säger Per Ringkvist.

Och precis som med linoljetrasor, som genom åren orsakat många storbränder gäller det mopparna hanteras rätt efter användning. De som inte omedelbart tvättas ska förvaras under lufttätt lock eller i vatten säger Per Ringkvist.

Mopparna kommer blötläggas
Och restaurangchef Håkan Engström, han ser nu till att införa båda dessa rutiner och att hela hamburgerkedjan får ta del av erfarenheterna från Gävle.

– Vi kommer att blötlägga de här mopparna i ett metallkärl med lock så att vi eliminerar risken att det ska hända igen, säger Håkan Engström.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".