Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Landstinget

Operationsköerna har halverats

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 15.29
1 av 2
Köerna till operation har halverats för dem som väntat mer än tre månader. Foto: Landstinget Gävleborg
2 av 2
Jan Woxberg och Elizabeth Lundh. Foto: Anna Molin SR Gävleborg

Vårdköerna har minskat kraftigt under det senaste året i Landstinget Gävleborg. För patienter som till exempel väntat på en tid för operation i mer än tre månader har väntetiden halverats.

På ett år har antalet patienter som väntat på tid för besök och tid för operation i mer än tre månader halverats i Landstinget Gävleborg. Nu är man inne på slutspurten på projektet K50 som löper ut för i år sista november.

Vill ta del av kömiljard
De landsting som då har lyckats korta sina vårdköer tillräckligt får ta del av regeringens så kallade Kömiljarden nästa år. Jan Woxberg leder projektet i Landstinget Gävleborg och han säger att man kommer att uppfylla kraven.

– Under det sista halvåret har vi gjort en rejäl kösatsning för att få bort den så kallade ryggsäcken som vi har släpat på. Sedan har vi gjort extra satsningar på kvällar och lördagar med vår egen personal. Sedan har vi anlitat andra vårdgivare och skickat i väg patienter, både för besök och behandling, säger Jan Woxberg.

Tidigare sämst i landet
I början av året var de dystra siffror för Landstinget Gävleborg och man var då bland de sämsta i landet på att ge sina patienter vård i tid. I augusti förra året hade drygt 6 000 personer väntat på tid för besök och mer än 2 000 personer på tid för operation i mer än tre månader. I oktober i år hade de siffrorna halverats.

Det betyder att landstinget nu kommer att klara kömiljardens krav att minst 80 procent av patienterna ska få besöka vården och få behandling inom tre månader.

Vård på andra sjukhus
Elizabeth Lundh är vårdenhetschef på kirurgmottagningen vid Gävle sjukhus och hon berättar att man till viss del har tagit hjälp av andra sjukhus i länet.

– Det innebär för patienterna att även om man bor i Gävle till exempel kan man bli erbjuden behandling eller besök i Sandviken eller i Hudiksvall, säger Elizabeth Lundh.

Minst 27 miljoner kommer landstinget att få genom regeringens kömiljard nästa år. Projektet fortsätter ett år till men då skärps kraven så att minst 90 procent av patienterna ska få besöka vården och få tid för operation inom tre månader. Men Jan Woxberg säger att det långsiktiga målet är att ingen patient ska behöva vänta mer än tre månader.

– Vi är en god bit på vägen. Men ingen ska behöva vänta mer än 90 dagar, dit ska vi, Jan Woxberg.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".