Kent Hallberg muddrar kanalen i Ljusne. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Ljusne

Det grävs för en bättre framtid

Fisket vid Ljusnans mynning har varit rekordbra de senaste två åren. Men det är inte bara fisket som lyfter Ljusne – med miljoner både från Söderhamns kommun och EU har den gamla bruksorten fått nytt syre. Just nu muddras det och grävs kanaler på södra sidan av älven för att öppna nya områden som ska ge plats för ytterligare fiskare i området.

I våras berättade vi om Söderhamns kommuns miljonsatsning för att göra området vid Ljusnans älvmynning i Ljusne mer attraktivt både för de boende på den gamla bruksorten och för turism och näringsliv. För fisket i Ljusnan lockar tusentals turister varje år.

Och tanken med kommunens allmänna uppsnyggning av området, och de nya gång- och cykelvägarna som anlagts, är att höja statusen ytterligare.

Därtill har EU-pengar bekostat satsningarna som också ska göra södra delen av älven till ett eldorado för lax och havsöring.

Rolf Westelius jobbar på Ljusne Sportfiskeklubb och har följt arbetet från sin arbetsplats intill älven.

– Det är väldigt positivt att det äntligen händer något här i Ljusne, säger Rolf Westelius.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".