Jenni Arvidsson drömmer om att den digitala filmtekniken kommer till Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Digital teknik dyr för småbiografer

På sikt krävs det stora investeringar för biograferna när den gamla tekniken ska ersättas med ny digital teknik. Men en digital bio kostar uppemot 800 000 kronor och för de små biograferna kan det betyda slutet.

Idag, under filmfestveckan i Bollnäs, ska frågan om den nya digitala tekniken diskuteras.

Den stora frågan är finansieringen av tekniken som är dyr, berättar Jenni Arvidsson.

– Det har varit ett förslag om bidrag där staten, kommunen och föreningarna ska gå in med en tredjedel var, men det är inget som är bestämt.

Ny teknik
Klart är att när biograferna digitaliseras försvinner den gamla tekniken på sikt.

En digital bio ger mycket större möjligheter och kan ge biograferna ett uppsving tror Jenni Arvidsson från Föreningen Filmfest Bollnäs.

 – När digitaliseringen kommer kan alla biografer att få premiär. Man kan ha mycket fler kopior av samma film så Bollnäs kan köra samtidigt som Stockholm.

Filmfestvecka
När filmfestveckan drar igång i Bollnäs har föreningen lånat in utrustning för att publiken ska få uppleva möjligheterna med digital bio.

Bland annat ska 3D filmer visas.

Med hjälp av nya förbättrade glasögon tas biobesökarna med in i filmerna på ett helt nytt sätt och det är stor skillnad på dagens teknik tycker Jenni Arvidsson.

– När man pratar om 3D så pratar man om glasögonen med olika färger på 80-talet, men nu är det helt ny teknik.

Ni lånar in tekniken nu filmveckan nu, men tror du att det kommer att komma till Bollnäs?

– Det vore en dröm, jag kan i alla fall inte tänka mig att bo i en kommun där det inte går att titta på film. Sen om vi får 3D, det vore bara ett plus.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".