Den våldtäktsanklagade idrottsmannen i rätten i dag med sin försvarare Bengt-Olov Horn. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Idrottsmannen häktad

Den idrottsman i Gävle som misstänks för att ha våldtagit en 18-årig kvinna i helgen häktades på tisdagen av Gävle Tingsrätt. Den kände idrottsmannen är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten.

Mediatrycket var stort i Gävle Tingsrätt i dag när häktningsförhandlingarna skulle hållas mot den kände idrottsmannen vid halv två-tiden. Själv verkade idrottsmannen relativt samlad.

Men förhandlingarna fick avbrytas på grund av tekniska problem med en telefonförbindelse med en person som skulle medverka på telefon. Personen kunde helt enkelt inte uppfatta vad åklagaren sa.

Klockan halv fem återupptogs förhandlingen och mannen häktades då på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Själv nekar han till att han ska ha våldtagit kvinnan men han medger att de hade sex. Åtal ska vara väckt senast den 27 november.

Bakgrund
Det var under natten mellan fredag och lördag som idrottsmannen hamnade på en efterfest med två kompisar, som är aktiva i samma sport, och tre unga kvinnor. En av kvinnorna låg ensam och sov på en soffa i ett rum och det är hon som anklagar idrottsstjärnan för våldtäkt.

De andra befann sig i ett annat rum, men reagerade när de hörde den 18-åriga kvinnan skrika.

Kort därefter försvann idrottsmannen i väg från lägenheten.

Nekar till våldtäkt
Han har i förhör erkänt att han haft sexuellt umgänge med kvinnan, men nekar till att det skulle röra sig om våldtäkt.

– Han förnekar brott och mår inte så bra efter omständigheterna, säger Bengt-Olov Horn, idrottsmannens försvarare.

Har han erkänt att han haft sex med kvinnan?

– Ja, han har uppfattat att hon varit med på det. Han har inte använt något tvång eller hot. Det har inte förekommit några påtryckningar.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".