1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Ullrich Lundeberg. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Res gratis med EU

Från och med i år så kan även privatpersoner upp till 30 år söka resebidrag hos Ungdomsstyrelsen som administrerar EU-bidrag. Tidigare så gällde det här bara föreningar. Totalt finns det sju miljarder kronor som väntar på att delas ut till ressugna ungdomar.

– Jag har i femton års tid varit ute och rest med EU-pengar, berättar Ullrich Lundeberg i Gävle som har varit ute och rest i hela världen genom EU-bidrag.

Men då gick det bara att göra så om man var med i en förening och sökte genom den. I år så gäller det här också privatpersoner. Ett faktum som inte många ungdomar vet om. I medelhavsländerna är det tvärt om, där utnyttjar man varenda euro för att komma utomlands.

Fick jobb efteråt
I dag så arbetar Ullrich Lundeberg på Internationella Kontoret i Gävle kommun. Ett jobb som han fick tack vare att han var så duktig på att söka EU-medel.

Pengarna kommer från EU:s utbildningsprogram som kanske låter ambitiöst, men så är inte fallet. Det räcker med vad man vill uppleva och att ämnet har ett allmänintresse.

Res gratis till Thailand
– Studera jämställdhet i Thailand, är helt okej att få pengar till, säger Ullrich Lundeberg som nu sitter och väntar på alla ungdomar som vill ut och resa. Ullrich kan också hjälpa till med tips och råd när det gäller ansökningarna.

Baka pizza i Italien
– Men, de får fylla i dem själva, säger han och berättar att det finns så mycket program och fonder att de inte går att räkna. Bland annat så finns det så kallade workshops där man gratis under en vecka i ett EU-land kan få lära sig något speciellt.

– I Italien kan man få lära sig att baka världens bästa pizza. Är det inte fantastiskt, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekohlm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".