1 av 2
Lantbrukarna har svårt att få det att gå runt när jordbrukarstödet är försenat. Foto: SR
2 av 2
Lotta Zetterlund är lantbrukare från Storvik. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävleborg

Bönder tvingas låna pengar

Många bönder i länet tvingas gå till banken för att låna pengar för att kunna betala sina räkningar. Det beror på att jordbrukarstödet, som länsstyrelsen betalar ut, har blivit kraftigt försenat.

– Man är förtvivlad. Man får ju inte ut de ersättningar som man väntat på. Dels skulle det ju komma i oktober och nu fick man besked om att det inte kommer att komma i december heller i den utsträckning som det brukar göra, säger Lotta Zetterlund, lantbrukare från Storvik och ombudsman för Lantbrukarnas Riks Förbund i Gävleborg.

Försenat på grund av inventering
Det är det så kallade gårdsstödet och miljöstödet, på cirka 250 miljoner kronor totalt, som länsstyrelsen betalar ut som har blivit försenat på grund av en inventering som Jordbruksverket har gjort.

Normalt sett ska miljöstödet ha kommit någon gång i slutet av oktober men det har det inte gjort för många lantbrukare. Gårdsstödet brukar betalas ut någon gång kring jul och prognosen är att länsstyrelsen ska hinna betala ut det mesta av detta innan nyår, men tiden är knapp.

Att vänta kostar pengar
Och För Lotta Zetterlund, och hennes familj, betyder den här förseningen att hon nu måste gå till banken för att låna pengar.

– Vi har ju också räkningar som man anpassat till de här utbetalningsdagarna och så kommer inte pengarna och då står man där. Det gäller att man har en god relation med sin bank, men det kostar ju naturligtvis ränta, säger hon.

– Vi är naturligtvis jätteledsna över att det här påverkar företagens likviditet och vi gör allt som står i vår makt för att får ut så mycket pengar till så många lantbrukar som möjligt under utbetalningarna som går ut under julhelgen, säger Jenny Larsson, enhetschef för jordbruksstöd på länsstyrelsen, som nu är mer eller mindre nerringd av förtvivlade jordbrukare.

Oklart när pengarna kommer
Ungefär hälften av de 250 miljonerna består av gårdsstöd, den andra hälften av miljöstöd och när de pengarna kommer att betalas ut är osäkert, något som oroar LRF:s medlemmar säger Lotta Zetterlund som får ta emot många samtal från länets bönder.

– Jag ser ju många av våra medlemmar som mår fruktansvärt dåligt i dag, säger hon.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".