Anna Öst är en av de boende som hamnat i kläm i turerna kring de särskilda boendet i Ovanåker. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Ovanåker

Äldre känner sig lurade

Uppdaterad 14.23
Turerna kring de särskilda äldreboendena Solrosen och Linblomman i Ovanåkers kommun - som ska göras om till närboenden - fortsätter. Det står nu klart att pensionärerna måste flytta om de ska kunna få samma vård som i dag. Anhöriga Inger Öst känner sig lurad av socialnämndens ordförande Bertil Eriksson.

Många pensionärer vägrar flytta.

Och efter ett samtal med socialnämndens ordförande Bertil Eriksson fick Inger Öst, som har sin mamma Anna Öst på ett av boendena, löfte om att så länge någon har behov av särskilt boende så blir även personalen kvar.

"Fruktansvärt"
Men det här stämmer inte - och nu är Inger Öst upprörd.

– Det är fruktansvärt. Om Socialnämndens ordförande ringer upp mig och säger att det är klart att alla får bo kvar så länge de lever med särskilt boende och får ha personalen kvar, så klart jag tror på det.

Ovanåkers kommun har för många särskilda äldre boendeplatser, därför ska nu Solrosen och Linblomman göras om till närboende och de som i dag bor där har blivit erbjudna platser på andra särskilda boenden i kommunen. Men flera av pensionärerna orkar inte med en flytt.

Eriksson beklagar
Därför blev Inger Öst oerhört glad när socialnämndens ordförande Bertil Eriksson i ett telefonsamtal sa till henne att så länge det finns en enda kvar med behov av särskilt boende så är det ett särskilt boende och då blir personalen kvar.

Men det stämmer inte.

– Jag beklagar att jag uttryckt mig luddigt. Jag förstår att man i efterhand kan tolka det på det sättet.

Uppgiven
Det som händer nu är att när väl de särskilda boendena ändrats till närboenden kommer de som bor kvar där att få hemtjänst som hjälp.

Och Inger Öst känner sig nu uppgiven.

– Jag är trött, det tror jag samtliga anhöriga är. Både personalen och de som bor där mår dåligt.

Verksamhetschefen uttalar sig
Så här säger verksamhetschefen Urban Sundström för äldreomsorgen i Ovanåkers kommun om att flera anhöriga känner sig tvingade att flytta sina äldre:

- Om man inte klarar sig med ren hemtjänst då är det så att har man behov av särskilt boende då måste man ju flytta till ett sådant boende. Och Solrosen och Linblomman är inte det när vi är klar med närboendet, säger han.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".