Gävle

Skattetvång bromsar unga företagare

Gymnasieelever som under utbildningen startar ett tjänsteföretag kan få problem långt efter att de slutat gymnasiet. Skatteverket kräver deklaration om inkomsten blir för hög. Det kan även bli svårt att sälja sina tjänster då ett företag som är köpare måste betala egenavgifter och fylla i kontrolluppgifter om summan överstiger 1000 kronor.

– Det här hämmar alla 16-17-åringar som ska starta ett företag på entreprenörsprogrammet, säger gymnasieeleven Robert Holmström som går tredje året på John Bauergymnasiet i Gävle.

Ung företagsamhet (UF) är en mycket populär verksamhet på John Bauergymnasiet i Gävle. På entreprenörprogrammet finns 60 elever som startar företag för att lära sig hur det går till i det verkliga livet. Och eftersom man kan ta mindre i betalt än ett etablerat företag så kan man få många kunder och bra med inkomster.

– Jag har startat en biltvättsfirma och har redan 15 kunder efter tre veckor, säger Henrik Pedersen som räknar med att tjäna några tusen i vinst.

Problemet är att Skatteverket kräver redovisning ett år efter man har slutat skolan. Då har man redan lagt ned företaget och har troligtvis inte kvar kvitton och andra viktiga handlingar.

Men lärarna på John Bauergymnasiet i Gävle ser inget problem med det här.

– Det är så små summor och det är bra att de lär sig att man måste betala skatt, säger Pär Andersson som är lärare på entreprenörprogrammet.

Elever tveksamma till skatter
Men gymnasieeleven Robert Holmström håller inte med:

– Det blir jobbigare för dem som till exempel vill starta ett reklamföretag. Det räknas som ett tjänsteföretag.

Robert Holmström är själv delägare i ett aktiebolag som omsätter miljoner kronor. Han kommer också få pris som den bästa företagseleven i Sverige när det gäller årsredovisningar.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se