Världscuppremiär

Sjuk Södergren avstår skidpremiären

Gävleborgs skidhopp Anders Södergren missar dagens världscuppremiär i längdskidåkning i norska Beitostölen. Södergren har varit magsjuk under veckan och efter en joggingtur i dag tog han i samråd med landslagsläkaren beslutet att inte som planerat vara med i lördagens 15-kilometerslopp i fri stil. Det är även osäkert om Södergren ska delta i söndagens staffett. 

Anders Södergrens avhopp i dag var en snopen överraskning, men för Gävleborgs del väntar likväl en lång spännande vinter med världsåkarna Anders Södergren, Emil Jönsson och nye stjärnskottet Daniel Rickardsson i landslagsdressen.

Särskilt förväntningarna på Anders Södergren är stora. Efter en skadefylld fjolårssäsong, då han också opererades för testikelcancer, är han nämligen trots dagens magåkomma tillbaka på allvar. Södergren var också före dagens trista sjukdomsbesked den ende länsbon på startlinjen över 15 kilometer fristil i dag. Det sedan Daniel Rickardsson från Iggesund valt att vila sin skadade axel och istället satsar mot finska Kuusamo nästa helg.

I Kuusamo går också Årsundas Emil Jönsson i elden då sprintåkarna inleder sin världscup.

Stora chanser för Gävleborgs skid-elit
Torbjörn Nordvall från Söderhamn är presschef för det svenska längdslandslaget och han tror att att den här trion har stora chanser kommande vinter:

- Alla tre och särskilt Anders och Emil har stora möjligheter att vara med och slåss långt in i loppen. Men även Daniel Rickardsson har visat kvalitéer som kan göra honom till årets rookie på världsscenen, säger han.

OS-drömmen blir verklighet
Torbjörn Nordvall kallas skämtsamt för Lingbo-Sixten i landslaget eftersom han kommer från byn på länsgränsen. Det är hans andra sejour som presschef för längdlandslaget och precis som åkarna ser han fram emot årets stora mål - OS i Vancouver.

- OS har varit en dröm ända sedan jag var liten och på TV såg Toini Gustafsson-Rönnlund blåsa hem två OS-guld i Grenoble, säger han.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se