Brynäs -Södertälje

Brynäs spurt räddade poäng mot SSK

Brynäs var på väg att förlora den viktiga hemmamatchen mot Södertälje, men tog sedan ut måvakten med fyra minuter kvar och reducerade. Sedan kvitterades SSK:s ledning med 19 sekunder kvar och en dramatisk och stundtals otäck match slutade oavgjort 4-4.

Den tredje perioden var inte mer än 45 sekunder när Södertäljes kanadensiske forward Yanick Lehoux brakade in i sargen bakom Brynäsmålet till synes livlös.

Sedan följde ett närmare tjugo minuter långt avbrott innan Lehoux med hjälp av en specialbår och stödkrage lyftes in i en ambulans och fördes till sjukhus.

 -Han har ådragit sig en kraftigare hjärnskakning. Han var helt borta i flera minuter och mindes sedan inte vad som hade hänt. Han är på sjukhus nu och ska röntgas, han har domningar i höger arm som ska kollas upp.

Det var det besked Södertäljes naprapat Gusten Axelsson kunde ge till TT drygt en timme efter matchen. Södertälje ledde i det läget matchen med 3-2 - och fick strax efter att spelet återupptagits ett powerplay.

Slaget nästan förlorat
När matchen kom i gång igen studsade pucken ned framför Jonas Almtorp som petade in det till synes matchavgörande 4-2-målet från nära håll.

Brynäs som dominerat stora delar av matchen tappade fart och såg ut som ett slaget lag.

I ett sista försök att gå i fatt chansade hemmatränaren Niklas Czarnecki att redan med fyra minuter kvar plocka ut målvakten Eddie Läck, som ersatt en olycklig Jacob Markström efter Södertäljes tredje mål.

Då kom reduceringen genom Eero Somervuori och hoppet tändes på nytt.

Brynäsmål i sista stund
Klockan hade tickat fram till 19.41 när Jörgen Sundqvist sedan pangade in kvitteringen för Brynäs.

4-4 blev slutresultatet.

-Det känns jäkligt frustrerande att tappa 4-2. Vi är inte nöjd med en poäng som det utvecklade sig, suckade Södertäljes tränare Peter Popovic.

Hans tränarkollega i Brynäs var mer nöjd.

-Med tanke på tvåmålsunderläget måste jag vara det, sade Niklas Czarnecki.

Dramatisk debut
I Brynäs debuterade finske backen Petri Kokko som efter matchen kunde konstatera att han hamnat i hetluften direkt:

- Ja, jag var inblandad i nästan alla situationer och det var otäckt när Lehoux körde in i sargen, säger han.

Samtidigt är Petri Kokko som tidigare spelat två säsonger i Timrå nöjd med att på nytt få stifta bekantskap med den svenska elitseriehockeyns goda kvalitet:

- I Sverige är det passningsspel och samlade uppspel. I Finland är det bara krig i 60 minuter, säger han.

SR Gävleborg/TT