Ishockey

Sju års väntan är över för Brynäs

Färjestad och Brynäs är seriens två målsnålaste lag. Brynäs gick segrande ur striden med 2-1 efter förlängning. Det var första gången på sju år som Brynäs vann mot Färjestad nere i Karlstad.

Radiosportens Mats Fagerström valde "lagens lirare":
Färjestad: Henrik Karlsson
Brynäs: Eddie Läck

Inte konstigt att det blev en målfattig historia i Karlstad på måndagskvällen.

Till sist vann Brynäs med 2-1 - men först efter förlängning.

Färjestad har haft det tungt med målskyttet en längre tid och när man i lördags vann borta mot Djurgården var det snarare tack vare försvarsspelet.

Anders Bastiansen gjorde matchens enda mål till 1-0 för Färjestad. Och Brynäs var redan innan matchen med marginal elitseriens mest målsnåla lag.

Med den bakgrunden är det ganska logiskt att det såg ut som det gjorde.

Färjestad hade den första perioden till stora delar men Brynäsmålvakten Eddie Läck, som fick chansen i stället för JVM-aktuelle Jacob Markström som haft det tungt mot Färjestad, var stabil.

Tack vare ett par raka utvisningar i andra perioden för Färjestad var det i stället Brynäs som skapade trycket.

Och gästerna hade en puck inne, men domarduon valde efter videogranskning mycket riktigt att döma bort målet då det slogs in med hjälp av handen av en liggande Brynässpelare.

Men i den tredje perioden spräckte en högst ovan målskytt nollan. På returen efter Marius Holtets skott tryckte Fredrik Lindgren in ett slagskott till 1-0, landslagsbackens blott andra mål på tre säsonger.

Fast Färjestadsglädjen skulle bli kortvarig. Bara ett par minuter senare kvitterade den före detta guldhjälten i Färjestad, Eero Somervuori, med en backhand förbi Henrik Karlsson.

De bägge lagens oförmåga framför mål tog sedan matchen till förlängning. Och där såg finske backen Juuso Hietanen till att ge Brynäs extrapoängen, och än en gång var Eero Somervuori inblandad i målet.

En retur från Färjestadsmålvakten Henrik Karlsson gick rakt ut till Hietanen som drog till med ett slagskott som överlistade den annars storspelande Karlsson.

För Brynäs var det ett trendbrott, Färjestad hade vunnit bägge mötena lagen emellan tidigare i höst.


Färjestad-Brynäs 1-2 (e förl (0-0, 0-0, 1-1, 0-1)

Tredje perioden: 1-0 (10.43) Fredrik Lindgren (Marius Holtet, Johan Andersson) spel fem mot fyra, 1-1 (13.37) Eero Somervuori (Petri Kokko, Stephen Dixon).

Fjärde perioden: 1-2 (1:05) Juuso Hietanen (Eero Somervuori, Mads Hansen).

Skott: 31-38 (15-7, 7-17, 9-11, 0-3).
Utvisningar Färjestad: 4x2, 2x10.
Utvisningar Brynäs: 3x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Christer Lärking, Solna.
Publik: 6 916.


Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se