Gävle

Konsumtionsavfall behöver minska

En stigande konsumtionen får negativa konsekvenser för miljön. Det anser EU som i veckan har haft flera debatter runt om i Europa om hur konsumtionsavfallet ska minska.

En av dem som jobbar för en minskning är Ola Norrman Eriksson på Högskolan i Gävle som forskar om avfallshantering. Han menar att vi måste ändra vårt konsumtionsmönster genom att till exempel köpa färre julklappar.

– Istället för att köpa slalomskidor kan man hyra dem på plats istället, eller så kan man köpa en massage eller göra något som kanske inte genererar så mycket avfall, säger Ola Norrman Eriksson.

Varje konsument slänger cirka 515 kilo sopor varje år. Men under de senaste åren har vi blivit bättre på att sortera och lämna in till återvinning.

Men problemet enligt forskaren Ola Norrman Eriksson är att även om vi blir duktigare så krävs det enorma resurser för återvinnarna att ta emot allt detta. Till slut blir det ett stopp menar han.

Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv, är av en helt annan uppfattning och menar tvärtom att vi ska konsumera mera.

– Vi pratar om att varje person orsakar 515 kilo sopor per år men det är bara 15 kilo som hamnar på sopberget, resten återvinns på något sätt, säger Jonas Frycklund.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se