Bollnäs

Inget ultraljud i Bollnäs efter nyår

Gravida i Bollnäs blir efter årsskiftet tvungna att åka till Gävle eller Hudiksvall för att undersöka sina foster. Anledningen är nya riktlinjer från socialstyrelsen som säger att ultraljudsundersökningen ska genomföras vid en aktiv förlossningsverksamhet.

– Det tycker jag är för djävligt!, säger en av mammorna som vår reporter träffat på Familjecentrum i Bollnäs där ultraljuden görs i dag.

Enligt rekommendationerna från socialstyrelsen så ska ultraljudsundersökningarna genomföras på en förlossningsavdelning för att föräldrarna ska kunna få ett andra utlåtande så fort som möjligt på plats.

Därför kommer landstinget inte längre utföra några ultraljudsundersökningar i Bollnäs, utan de gravid hänvisas till Hudiksvall eller Gävle istället.

Roger O Nilsson är chef för divisionen där barn- och kvinnosjukvård ingår och så här förklarar han varför det inte går att genomföra ett ultraljud i Bollnäs och sen skicka i väg den gravida till Gävle eller Hudiksvall om någon ytterligare bör undersöka henne:

– Då blir det ett glapp i informationen om ultraljudsbarnmorskan skulle upptäcka något i det läget, säger Roger O Nilsson.

Omkring 600 ultraljudsundersökningar genom förs i Bollnäs på ett år. Av dem är det mellan fem till sex fall som någon annan behöver titta på och enligt barnmorskan Inga-Lena Olsson tar det inte för lång tid innan det sker.

– Jag tycker inte att det handlar om lång tid. De blir omhändertagna av en barnmorska som är van att göra ultraljud här och sedan träffar de en doktor kanske samma dag eller dagen efter, säger Inga-Lena Olsson, barnmorska på Familjecentrum i Bollnäs.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se