söderhamn

Nytt bakslag för Lys Nsem - men det finns hopp

Uppdaterad 15:44
Lys Nsem och hennes dotter Jessica i Söderhamn har fått ett negativt besked från Migrationsdomstolen, som har sagt nej till en ny utredning. Det innebär att beslutet om utvisning till Kongo står fast. Men det finns en möjlighet att undvika avvisningen till Kongo, och det är om någon är villig att ge Lys Nsem en fast anställning.

Lys Nsems advokat Tryggve Emstedt säger till Radio Gävleborg att det är vansinnigt att skicka iväg en höggravid kvinna, som har haft malaria, till Kongo.

Och han kommer nu att överklaga beslutet till Kammarrätten och peka på politiska skäl.

Det finns hopp
Men det finns alltså en möjlighet att undvika avvisningen till Kongo, och det är om någon är villig att ge Lys Nsem en fast anställning. Det säger Dan Eliasson, generaldirektör för Migrationsverket.

- Den reform som gjordes den 15:e december i fjol innebär att vem som helst får ta hit arbetstagare under förutsättning att man ger anställning och erbjuder arbetsvillkor som är i enlighet med den svenska arbetsmarknaden. Så här finns en möjlighet, säger han.

Måste söka tillstånd utanför Sverige
Det finns en möjlighet för Lys Nsem och hennes dotter Jessica att få stanna i Sverige. Om någon erbjuder henne ett arbete kan hon söka arbetstillstånd, men det tillståndet måste hon söka utanför Sverige.

Har hon sedan haft en fast anställning under fyra år får hon automatiskt uppehållstillstånd sedan säger migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

- Arbetstillstånd är uppehållstillstånd! Först får du för en tvåårsperiod och sedan två år till, och sedan får du permanent uppehållstillstånd om du har jobbat under de fyra åren, säger Dan Eliasson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se