Gävleborg

Många handlar klappar på kredit

Konsumtionen kring julen förväntas öka även i år och bara i Gävleborg väntas det handlas för 1,8 miljarder kronor under december.
Men alla klappar köps inte kontant utan många inhandlas också på kredit.

Arne Andersson är budgetrådgivare på Familjeslanten i Gävle.

– Problemet är att man rycks med. Man vill ge sina barn jullkappar för att de inte ska ha det sämre än någon annan och då blir det gärna att ta lån, säger han.

Många svenskar skuldsatta
På Kronofogdemyndigheten befarar man att många tar lån eller handlar juklappar på kredit. Det här har att göra med att så många svenskar nu är skuldsatta eftersom det är så lätt att få lån. Dom rörliga kostnaderna som man tidigare hade har nu istället blivit fasta. Det vill säga våra gör att vi har en hög kostnad per månad som gör att det inte blir så mycket över - som tex julklappar. Och med tanke på att Svensk handel räknar med att vi i december ska handla för ca 6000 kronor per person så är det lätt att tro att man faller för frestelsen att handla på kredit.

Folk tar lån för att handla
Pelle Bäck är kreditchef på Swedbank i Gävle och han säger att man alltid genomför en kontroll av kundernas ekonomiska situation.

– Vi ställer upp med konsumtionskrediter om vi anser att man har en rimlig möjlighet att betala tillbaka. Men vi tar alltid ett helhetsgrepp på en kunds ekonomi innan, säger han.

Händer det att folk tar lån för att köpa julklappar?
– Det gör det säkert, det kan ju vara att folk tar mindre krediter för att man vill kosta på sig något.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se