Söderhamn

Delade åsikter om nya sjönära boenden

Människor i Söderhamn vill bo i hus och helst nära vatten. Åtminstone är det vad kommunen hoppas och tror när de för första gången på 20 år säljer tomter på två nya bostadsområden vid sjön Färssjön nära centrala Söderhamn.

Kerstin Löf, och många andra boende vid sjön, är inte helt positiva till att det byggs mer i området.

– Man unnar alla att bo vid sjön, samtidigt får den inte bli överbelastad. Och risken finns om det blir stor exploatering.

Är ni rädda för det?
– Nja, rädda och rädda. Bara man inte blir förbyggd.

Söderhamn har – precis som många andra småkommuner – drabbats hårt av avfolkning. Och medan det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen planerar för att riva ytterligare 1 000 lägenheter så satsar kommunen på att sälja tomter på nya bostadsområden.

Sjönära är modellen
För det är sjönära boenden i hus och villa som gäller, tror kommunen.

När det blev rättsliga tvister kring det planerade bostadsområdet vid Sandviksudden ute i kustbandet gick kommunen vidare med Färssjö-området. Och här, dryga kilometern söder om centrum, ska nu tiotalet tomter säljas, hoppas kommunens exploateringschef Anders Eriksson.

– Vi har Lilla Färsjövägen, ett område med sju villatomter som vi ska sälja. Det finns ett stort intresse för det här.

Säljs i höst
De två bostadsområdena kallas för Färssjön Östra och Västra och tomtpriserna kommer att ligga mellan 300 000 och en halv miljon beroende på läge. I höst ska tomterna i det östra området vara sålda och så här säger en av de boende.

– Det är på två sätt. Det kan vara bra med grannar, men vad får vi för grannar?

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se