Den dolda människohandeln förekommer bland annat på hotellrum. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Samarbete mot dold sexhandel

En stor del av människohandeln i samhället sker på hotell, restauranger och i taxibilar. Och för att få in fler tips om det här har Polisen och Länsstyrelsen i Gävleborg nu inlett ett samarbete med de här branscherna där man vet att sexhandel och prostitution förekommer.

Anne Nyholm jobbar på Clarion hotell Winn i Gävle och hon ser ofta spår efter sexhandel i sitt jobb som husfru.

– Man blir lite fundersam när det är för rena rum. En vanlig hotellgäst skräpar och man ser skillnaden ganska snart på rummen om man är lite slipad, säger Anne Nyholm.

På hotellrum, i restaurangbarer och i taxibilar. Överallt förekommer den dolda människohandeln. Ofta med kvinnor som tvingas sälja sex till män. Och många företag är en del av sexhandeln utan att de vet om det, eller att de känner sig maktlösa när de anar vad som pågår.

– Det förekommer absolut i de större orterna i Gävleborgs län. Omfattningen törs jag inte svara på just i dag, säger Lennart Styrman som är chef för grova brott vid Gävleborgspolisen.

Han hoppas nu att samarbetet med andra myndigheter och branscher som är drabbade av dold människohandel ska leda till att fler åker fast.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista