1 av 2
Bekämpningsmedel mot myggen vid Nedre Dalälven anses inte vara en hållbar lösning. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix
2 av 2
Maria Sandvik Widemo, biolog på länsstyrelsen. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Nedre Dalälven

Myggproblemet ska lösas på sikt

De årliga myggbesprutningarna vid nedre Dalälven är ingen hållbar lösning. Så nu tar flera länsstyrelser och regionförbund tillsammans krafttag för att reda ut hur myggen kan bekämpas på lång sikt.

– Det handlar om att hålla markerna öppna, att man får bort busk och sly från älvängar, att man får en vattenföring och att man samarbetar med kraftbolagen, säger Maria Widemo på länsstyrelsen i Gävleborg.

Årets sommar har beskrivits som en myggplåga av många som bor i området runt nedre Dalälven, bland annat i Österfärnebo och Gysinge.

En rapport från Naturvårdsverket slår fast att vattenkraftverken är den största orsaken till mygginvasionen eftersom översvämningar ökar myggkläckningen.

Och just vattenregleringen är en viktig fråga när länsstyrelserna och andra representanter från Gävleborg, Dalarna, Uppsala och Västmanland nu kraftsamlar för att bekämpa myggen på lång sikt.

Cirka 10 miljoner kronor per år behövs till myggbekämpningen och staten har sagt nej till att skjuta till mer pengar.

– Det här måste vi hitta en lösning på, både med hjälp av EU-pengar, regionala medel och lokala medel, säger Håkan Eriksson som är länsråd i Västmanland.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista