Gävle

Lön hela nästa år för varslade?

De flesta Ericsson-anställda i Gävle kommer att få lön under hela nästa år. Det tror i alla fall de fackliga företrädarna som nu har inlett förhandlingarna med ledningen om hur nedläggningen av Ericsson-fabriken ska gå till.

- Som jag ser det kommer man att få lön under hela 2010. De anställda kanske inte kommer att arbeta hela tiden men alltså ändå från lön från företaget, säger Mikael Palm från fackförbundet Unionen.

Men först och främst väntar betalt jullov i elva dagar för alla Ericsson-anställda i Gävle.

Det var i tisdags som chockbeskedet kom att fabriken i Gävle ska läggas ned och över 1 100 personer förlorar sina jobb.

Nu inleds arbetet att avveckla fabriken. Företagsledningen vill att allt ska vara klart inom ett år men Mikael Palm tror att det kommer att ta längre tid än så.

- Från fackligt håll tror vi att det kan bli svårt. Vi ser inte att det finns kompetens som kan ta emot en hel del av vår verksamhet som är unik här i Gävle.

Ericssons produktionschef Jan Wassenius har sagt att det är få jobb som kommer att ersättas på andra orter i Sverige och Estland. Mikael Palm tror tvärtom.

- Ska man lösa det här så tror jag att vi pratar om ganska många Gävlebor som kan få nyanställning. Det är upp till företaget att bevisa att det inte behövs, säger han.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se