Kommunen har fått bidrag till vindkraftssatsning i Söderhamn. Foto: Elizabeth Dalziel Scanpix
Söderhamn

Nya pengar till vindkraft i Söderhamn

Söderhamns kommun har fått bidrag av Tillväxtverket för att satsa på vindkraft. Tanken är att Söderhamn ska bli navet för "Södra Norrlands utvecklingscentrum för vindkraftsupport".

- Vi är väldigt glada för det här. Vi har väntat länge på beslutet som nu innebär att vi kan skapa ett vindkraftscentrum i Söderhamn.

Bidraget från Tillväxtverket är på 8,8 miljoner kronor och satsningen beräknas kosta 17,7 miljoner kronor totalt. På centrumet ska man bland annat syssla med utbildning och forskning.

- Det här betyder mycket inte bara för Söderhamn utan för hela regionen. Våra företag kan få möjlighet att expandera inom en ny bransch, säger Gunnar Olsson, förvaltningchef för lärande och arbete i Söderhamn.

Han säger att en handfull personer kommer att arbeta med själva centrat men att det kan bli fler när det gäller satsningen till havs.

- Om man säger att vi ska bygga en Öresundsbro till havs så kan ju var och en räkna ut hur mycket arbetskraft som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista