Torleif Bakke. Foto: Friskolan Vintergatan
Ljusdal

Ljusdal säljer olagliga betyg

Ljusdals kommun ger genom ett samarbete med ett företag elever möjlighet att köpa sig ett gymnasiebetyg. Något som enligt Skolinspektionen är olagligt. Över 1 000 personer runt om i Sverige har fått betyg utfärdat från Ljusdals kommun på det här sättet.

– I onsdags var det första gången som jag fick klart för mig att vi har varit med och hanterat betyg på ett felaktigt sätt. Skolinspektionens tolkning är som jag ser det helt riktig. Uppdraget och ambitionen från vår sida är kundperspektivet, nämligen att kunna hjälpa så många som möjligt till högre utbildning. Vi har gjort det här i god tro, säger Torleif Bakke.

Företag får bara ge intyg
Det är utbildningsföretaget Miroi som erbjuder en distansutbildning för gymnasiekursen svenska A och när kursen är genomförd får man betyget, underskrivet av en rektor i Ljusdal. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn säger till tidningen att det här är olagligt. Bara kommuner och landsting får utfärda gymnasiebetyg för vuxenutbildning, säger hon. Ett privat utbildningsföretag får bara ge intyg.

Inga ogiltiga betyg
Sedan 2006 har över 1 000 personer fått gymnasiebetyg på det här sättet av Ljusdals kommun, som tjänat drygt 300 000 på hanteringen.

Men enligt Torleif Bakke, som i dag är rektor för en friskola i Ljusdal, så är alla betyg som han utfärdat giltiga.

– Det är ju inga felaktiga betyg som är underskrivna utan det är ju bristen på kontrollen som Skolverket och skolinspektionen ifrågasätter, säger han.

Kommer upphöra
Det här kommer nu omedelbart att upphöra, säger Stefan Meuller som är utbildningschef i Ljusdals kommun.

– När jag har tittat på det ser jag att det inte är lagligt och det måste upphöra omedelbart, säger Stefan Meuller.

Från kunskapslyftet
Han berättar att han fick kännedom om saken "via medierna". Enligt honom bottnar avtalet i de kontakter som Ljusdal hade med Miori i samband med vuxenutbildningssatsningen kunskapslyftet i början av 2000-talet, då kommunen köpte utbildning av företaget.

– Då var det helt legitimt (att utfärda betyg) eftersom kommunen var huvudman för utbildningarna. Sedan har det här fortsatt med kurser som vi i kommunen inte har något som helst med att göra. Och det är ju fullständigt tokigt, säger Stefan Meuller.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista